onsdag, januar 19, 2011

Buss i Oslo = risikosport!

Vi tar bussen nesten hver dag fra barnehagen, det er bare 3 holdeplasser, men likevel så kan denne strekningen være ganske så prøvende for en passasjer som har barnevogn i den ene hånden og en 3 åring i den andre.
Rally Grensesvingen kaller jeg ruta, uavhengig om det er 21 eller 28 bussen som kjører. De kjører som noen villmenn enkelte ganger og man blir regelrett kastet rundt i bussen. Det virker nesten som at bakken brenner under hjulene, eller at man er med i speed 4 uten sjarmerende Sandra Bullock bak rattet, men en klin gæærn, hissig sjåfør fra Ruter.

Men det er ikke grisekjøringen som er det værste med vår daglige busstur, det er at de til en stadighet klarer å slå igjen bussdøren over oss passasjerer. Dette skjedde meg 5 ganger i fjor, og det har allerede skjedd 1 gang i år!
Alle gangene har jeg hatt med Sondre. Noe som er ganske skremmende for en gutt på snart 3 år, og ikke minst setter en støkk i meg hver gang.

Den mest skremmende episoden skjedde i fjor høst da vi var på vei til barnehagen.
Vi skulle gå av på Hasle, og sjåføren bråstopper på holdeplassen slik at Sondre faller. Jeg fikk tak i han og skulle gå av, men siden sjåføren ga pokker i å bruke hev/senk måtte jeg bruke begge armene på å få ned vognen (fy til passasjerer som snur seg bort i stede for å hjelpe!). Det neste som skjer er at døren smekker igjen over barnevognen mens jeg står ute og Sondre er inne i bussen. Sondre ble livredd, jeg ble lynende forbanna. Sjåføren måtte få beskjed av 3 passasjerer før han skjønte at noe var galt.

I går skjedde det nok en gang!
Etter den episoden i høst så prøver jeg å få Sondre av samtidig som jeg bikker vognen ned. Av og til må jeg sende han først siden sjåførene ikke gidder å senke bussen. Som i går, det som skjedde da var at døren gikk igjen over Sondre, nesten før døren hadde åpnet seg.
Jeg passer på å ALLTID trykke på barnevogn/rullestolknappen.

Det ser ut til at sjåførene driter fullstendig i sine passasjerer, eller har de så stort press på seg at de må både griskjøre og ta igjen dørene for kjapt for å rekke rutetiden?
Uansett så MÅ ruter gjøre noe med dette!
Sjåførene må jo bli ganske lei av å få brølt dette av en illsint trønder til en stadighet: KA FAEN E DET DU DRIV MED???

Jeg har klaget og klaget til Ruter, og de beklager hvis jeg føler at det var en skremmende opplevelse, og klipper inn et standard svar: Når føreren åpner den midterste døren frigis samtidig den bakerste døren, og den kan åpnes av passasjerene med trykknapp. Dørene er utstyrt med fotocelle i åpningen. Dette gjør at dørene går automatisk igjen etter et gitt antall sekunder, dersom det ikke er bevegelse i døråpningen. Alle dører har klemsikring, altså følere i dørbladene, som gjør at døren skal gå opp når det er noe i mellom. I tillegg er alle nyere busser utstyrt med dørbrems som gjør det umulig å kjøre bussen uten at alle dørene er lukket. Det er med andre ord ikke førerne som kontrollerer lukkingen av disse dørene.

Går du av med barnevogn, så er det den MIDTERSTE døren man bruker, ikke den bakerste. Jeg har aldri opplevd dette når jeg har gått av bakerst. Det er dessuten ikke plass til vogn der, så jeg skjønner ikke hvorfor de gidder å klippe inn dette i beklagelsen.
Av de 6 gangene døren har gått igjen så er det bare 2 ganger at døren har gått opp pga "det står noe mellom døren" Så mye for den "klemsikringen"

Ingen kommentarer: